Installatie en gebruik ZOOM

Wat is Zoom?

Zoom is een Cloud dienst waarmee je een virtuele bijeenkomst mee kunt houden. Alsof je met elkaar aan een grote tafel zit, maar dan via het internet. Je moet wel minstens een microfoon en luidspreker hebben aangesloten op je PC en eventueel voor video een webcam. Bij een laptop is dit doorgaans al het geval, net als op je mobiele telefoon.

Hoe werkt het?

Hoe gaat dat in zijn werk
1. Download en installeer de Zoom Cloud Meetings app/programma (mocht je dat nog niet gedaan hebben, zie hieronder).
2. Aansluiten bij de virtuele bijeenkomst door de Zoom ID-code in te vullen of de verkregen link te volgen.

  1. Download en installeer de Zoom Cloud Meetings app/programma

Ter voorbereiding van de bijeenkomst moet je een gratis stukje software installeren. Dit moet je installeren op het apparaat dat je wilt gebruiken. Kies zelf het apparaat wat je het prettigst vindt. Mocht je het vervelend vinden om de camera aan te zetten, of je hebt geen (web) camera. Geen probleem, het werkt ook zonder (web)camera en je kunt de camera ook uitzetten.

Afhankelijk van je apparaat gaat de installatie als volgt:

Windows of Linux Computer:

Ga naar de download pagina van Zoom:  https://zoom.us/download
1. Download Zoom Client for Meetings (dat is de bovenste in een rij van mogelijke downloads)
2. Installeer het op je computer.

Android telefoon of tablet:
Voor je Android telefoon of tablet ga je naar de Google Play Store, zoek hier naar zoom cloud meetings app en installeer deze.

iOS, iPhone of iPad:
Ga naar de App Store en zoek naar de app Zoom Cloud Meetings. Download en installeer deze.

  1. Aansluiten bij de virtuele bijeenkomst

Om bij een bijeenkomst te kunnen aansluiten, heb je een Zoom ID code nodig. Die zendt de organisator van de bijeenkomst je toe via mail of whatsapp. Als je die niet hebt ontvangen, neem dan contact op met de organisator.

Open de Zoom app/programma en
1. Klik op Join a Meeting
2. Toets het Meeting-ID oftewel de Zoom ID code in (zonder spaties)
3. Verander hier ook je (scherm)naam zoals het aan jou is doorgegeven (HA-nr.-je voornaam).
4. Join options: allebei niet bevestigen.  Klik nu op Join.
Je bent nu een deelnemer aan de bijeenkomst!

Gebruik van de “knoppen” in je scherm

Onderaan het venster van Zoom vind je een balk:

Als je je microfoon wil aan- of uitschakelen, klik allereerst op Mute. Als je niet zichtbaar wil zijn klik op Stop Video. Links onderaan zit een microfoon en camera icoontje. Er staat een streep door deze knoppen als je niet hoorbaar en/of zichtbaar bent. Wil je wel weer zichtbaar of hoorbaar zijn klik er opnieuw op. Met deze knoppen kun je ook je audio en video instellingen aanpassen, andere luidspreker, microfoon of webcam kiezen, indien gewenst.

Wil je communiceren met tekst klik op Chat (midden onderaan) en typ je bericht aan iedereen of een specifiek persoon; tekst verzenden met de Entertoets.

Rechts bovenaan kun je kiezen voor alleen de spreker in beeld (Speakerview) of iedereen in beeld via kleine schermpjes (Gallery)

Speciaal:
Wil je de inhoud van je computerscherm aan de andere deelnemers laten zien, klik op Share Screen. (groene knop onderaan) Hiermee kun je met iedereen allerlei informatie delen, alleen jouw scherm is dan zichtbaar. -Doe dit niet wanneer er een zoom aan de gang is, dan kan niemand de spreker meer zien-

De communicatie beëindigen gaat met Leave Meeting.